Tidigare ungdomar berättar om sin tid på Alba-Camp och vad de fått med sig från oss här.

Före detta ungdom på Alba-Camp

Vad var det bästa med Alba-Camp?

”Det bästa med Alba-Camp var att det kändes som att vara en del av en familj och inte som ett bo på ett hem. När jag flyttade ut kändes det som att jag flyttade från min egen familj och helt plötsligt var jag vuxen.”

Vad tar du med dig från tiden på Alba-Camp?

”Jag har lärt mig att acceptera situationerna jag hamnar i och fått ett lugn med mig som jag inte hade när jag flyttade in på Alba-Camp. Jag kan ta ansvar på ett annat sätt nu än jag gjorde innan tiden på Alba-Camp.”

Före detta ungdom på Alba-Camp

Vad var det bästa med Alba-Camp?

”Allt! Jag trivdes med att bo på Alba-Camp och jag fick hjälp med det jag behövde. Det var lugn och ro på Alba-Camp och jag hade trevliga grannar. Personalen var skitsnäll! Jag lärde mig många nya saker, som att våga be om hjälp till exempel. Det var jag dålig på när jag flyttade till Alba-Camp.”

Vad tar du med dig från tiden på Alba-Camp?

”Jag blev medveten om hur samhället fungerar och lärde mig att bli en självständig vuxen. Nu vet jag precis vart i samhället jag ska vända mig om jag behöver hjälp med något.”

Förälder till före detta ungdom på Alba-Camp

Det bästa med Alba-Camp var att de som jobbar där såg utanför ramarna. Alla ungdomar är olika och likaså vuxna och föräldrar. Ibland måste man ta andra vägar för att nå dit man vill. Det gjorde Alba-Camp. De förstod vad vi önskade och ville. De vågade hitta den mall som passade mitt barn och mig.

Teamet på Alba-Camp var på en – för mig – personlig nivå där jag kände mig lyssnad på. Jag kände mig aldrig överkörd eller åsidosatt. Mina tankar har tagits på allvar. Alba-Camp använde sin kunskap och ställning på ett sätt som gjorde att jag aldrig kände mig underlägsen (som jag gjort tidigare i kontakt med olika insatser). Hade någon 24/7.

Var även skönt när teamet sa “Släpp det vi tar ansvar för den här situationen nu.”

Jag kände även ett lugn när jag kom för samtal eller liknande. Den atmosfären fanns, jag hade alltid någon i ryggen. Var trygg med att mitt barn aldrig bara skulle få flytta fort, “bli utslängt”. 100% tillit.

Det jag tar med mig efter Alba-Camp är en känsla att Alba-Camp var där för mig och mitt barn hela tiden. Stödet har stärkt mig, jag mår betydligt bättre. Under en period, innan Alba-Camp och i början av stödet,  blev jag låst och hade svårt att ta beslut och se hur jag skulle göra i min roll som pappa m.m. Allt tar lång tid. Kan se saker lite tydligare nu och vara mer trygg i mina beslut. Det var mycket prat och reflektion under den här tiden och det har hjälpt mig.

Före detta ungdom på Alba-Camp

Vad var det bästa med tiden på Alba-Camp?

”Personalen och att ha en egen lägenhet. Jag fick ta eget ansvar och försöka lösa saker på egen hand i min lägenhet. Gjorde jag fel så drabbade det bara mig och personalen fanns alltid där och stöttade mig då.”

Vad tar du med dig från tiden på Alba-Camp?

”Framförallt att ta ansvar som en vuxen människa. Jag fick lära mig att ta ansvar kring många olika områden som ekonomi, sköta lägenheten, skolan och att ta hand om mig själv.”